Ammatillinen koulutus on nykypäivänä kannattavaa

Me Seinäjoen Ammatillisessa Aikuiskoulutuksessa uskomme ammattitaitoon ja vahvaan osaamiseen. Koulutus on ihmiselle hyvin tärkeä osa elämää, jopa osa identiteettiä, niin nuoruudessa kuin aikuisiälläkin. Mikäli kokee vanhempana tehneensä uravalintansa ja koulutuksensa suhteen joitain virhearviointeja, on nämä ongelmat mahdollista ratkaista toimivasti ja käytännöllisesti. Aikuiskoulutus mahdollistaa uudelle alalle siirtymisen ja ammatillisen taidon varmistamisen.

 

Ihminen tekee elämänsä ensimmäisen suuren valinnan usein peruskoulun loppupuolella. Mihin jatkaa kun tuo tuttu ja turvallinen laitos jää taakse, tuleeko lähteä ennemmin lukioon vai ammattikouluun. Statistiikan mukaan määrällisesti molempiin haetaan yhtä paljon. Ammattikoulu antaa avaimet valmistua normaaleimmin kolmessa vuodessa suoraan ammattiin, ja mahdollistaa saman alan korkea-arvoisemman koulutuksen. Toki myös lukio on tärkeä, sillä useaan ammattiin tarvitsee myös lukiopohjan. Joissain tapauksissa ihmiset kuitenkin hakevat lukion jälkeen toisen asteen ammatilliseen koulutukseen. Aikuiskoulutus on yksi mahdollisuus, mistä kaikkien omiin ammattivalintoihinsa tyytymätön tai uusia tuulia kaipaavan tulisi tutustua. Aikuiskoulutus nimittäin mahdollistaa opiskelut kaikkiin samoihin ammatteihin kuin normaali ammattikoulukin. Kaikkia aloja ei pääse kaikissa koulutuskeskuksissa kuitenkaan opiskelemaan, mutta se omin ala löytyy kuitenkin aina riittävän lähellä, poikkeuksiin kuitenkin laskettaessa esimerkiksi lasinpuhallus, jonka koulutusta harjoitetaan pääsääntöisesti vain Pohjois-Suomessa. Mikäli siis koet tarvitsevasi osaamisen johonkin muuhun ammattiin, tutustu perinpohjaisesti aikuiskoulutukseen. Kyseisen koulutusmuodon tutkinnot ovat usein vain kahteen vuoteen supistettuja, jonka aikana kovalla työllä saa varmasti vahvan ammattiosaamisen omalle alalleen. Tutkinnot ovat usein näyttöpohjaisia.

 

Otetaan esimerkkinä vaikka 31-vuotias Kyllikki, joka on tehnyt elämässään tähän asti vain assistentin töitä, asiakaspalvelua ja konttorissa päivät pitkät yksin nököttämistä. Nyt tilanne on kuitenkin se, että Kyllikki haluaa tehdä elämäntapamuutoksen ja hakeutua itseään enemmän kiinnostavan työn pariin. Tampereella asuva Kyllikki alkaa selvittää mahdollisuuksia opiskeluun, mutta mitään ei tunnu löytyvän. Kyllikki on kuitenkin käynyt lukion ja opiskellut myös ammattikoulussa tuotantosihteerin alaa. Sitten eteen tulee ilmoitus aikuiskoulutuksesta, ja Kyllikin mielenkiinto herää välittömästi. Muutaman puhelun jälkeen selviää että hänellä on täydet mahdollisuudet hake opiskelupaikkaa artesaanilinjalta. Yhteishaku on juuri käynnistynyt ja Kyllikki laittaa oman hakunsa sisään. Hän pääsee ensimmäisen vaiheen läpi vankalla koulutuspohjallaan, ja tulee kutsutuksi haastatteluun. Haastattelun ajankohta on kolmen kuukauden päästä, joten siihen asti joutaa tekemään vielä töitä vanhassa paikassa, mutta valmistella asiat silti mahdollista lähtöään varten. Kuukaudet vilahtava nopeasti ohi ja on jo haastattelun aika. Kyllikki onnistuu vakuuttamaan haastattelijat, ja saa kuukauden päästä kirjeen jossa kerrotaan hänen saaneen opiskelupaikan. Prosessi ei siis käytännössä eroa muista kouluihin hakemisesta millään muulla tavalla, kuin nimellisesti. Aikuiskoulutukseen voi myös hakea suoraan lukiosta, eikä siihen tarvita työkokemusta tai varsinaista ammattiosaamista alan suhteen, sitä vartenhan koulut on.

 

Mikäli et kuitenkaan pääse ensi yrittämällä sisään, älä lannistu. Tarkista mihin muualle vastaavan alan tutkintoja järjestetään, ja että onko kevään lisäksi mahdollisuutta hakea myös syksyllä. Joskus käy jopa niin hyvä tuuri että pääsee kesän jälkeen alkavista täydennyshauista läpi, tai vaikkapa jopa niin että joku peruuttaa opiskelunsa vapauttaen näin paikkansa juuri sille henkilölle joka yrityksestä huolimatta ei päässyt sisään.

 

Työnteko on kuitenkin keskeinen osa ihmisen elämää, joten asiat tulisi hoitaa siten että voi tehdä sitä mistä tykkää ja tulla sillä toimeen. Aikuiskoulutus on loistava mahdollisuus myös hakea muutosta elämäänsä, sillä vaikkei edellistä ammattiaan haluaisi unhoittaa, voi silti mielenkiinnon riittäessä jatkaa opiskeluita ja katsoa riittävätkö rahkeet johonkin muuhun työhön. Ihmisillä joilla on takataskussa useita eri tutkintoja, on myös työmarkkinoilla rutkasti enemmän kysyntää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *