Ammattikoulu vai lukio

Vaikka sivustomme onkin suunnattu ammatilliseen koulutukseen, on myös joskus hyvä vaihtoehto miettiä myös lukion erilaisia ominaisuuksia. Tässä postauksessa pohdimmekin ammattikoulun sekä lukion eroja ja yhtäläisyyksiä.

Lukio sopii itsenäisille opiskelijoille, joilla on kykyä kantaa vastuuta omasta opiskelustaan. Joissain lukioissa oman lukujärjestyksen suunnittelu opettajien avustuksella on mahdollista, ja näin opiskelija saa vapauden valita mihin aineeseen haluaa eniten panostaa. Lukio suoritetaan tavallisesti kolmessa vuodessa, mutta sen voi saada suoritettua jopa kahteen vuoteen. Joskus lukio saattaa mennä neljään vuoteen, mikäli opiskelujen ohella on jotain muuta, mikä vie enemmän aikaa. Lukiot painottuvat myös eriasioihin, ja opiskelija voi löytää esimerkiksi liikuntaan- , kuvaamataitoon – , matematiikkaan ja kieliin painottuneita lukioita.

Lukion jälkeen tavallisesti tähdätään yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Lukio-opinnot valmistavat opiskelijaa pärjäämään tulevaisuuden pääsykokeissa sekä opinnoissa. Lukio on myös täydellinen vaihtoehto nuorille, jotka eivät ole vielä varmoja mihin alalle tahtoo asettua. Lukiossa opiskelija pääsee lukemisen lisäksi pohtimaan erilaisia aiheita sekä kirjoittamaan esseitä.

Ammattikoulu kestää kolme vuotta ja siellä opiskellaan käytännönläheisiä asioita. Tällöin on tärkeää tietää, mikä ala kiinnostaa kaikista eniten ja mitä tahtoisi tehdä tulevaisuudessa. Ammattikoulu on suunnattu toiminnanläheisille ihmisille, jotka tykkäävät esimerkiksi ruuan laitosta, rakentamisesta, ompelemisesta ja niin edelleen. Ammatillinen perustutkinto antaa perustaidot ammatillisen tehtäviin ja antaa erikoisosaamista siihen tulevaisuuden työtehtävään jota haluaisi tehdä.

Ammattikoulu on erinomainen vaihto nuorille, jotka haluaisivat päästä töihin heti valmistuttuaan. Ammattikoulusta on myös mahdollisuus edetä opinnoissa.

Mikäli eteen tulee valinnanvaikeus ammattikoulun sekä lukion välillä, voit aina valita molemmat yhdistelmäopintojen merkeissä. Tällöin saat opiskeltua itsellesi kaksi eri tutkintoa, eli päästä ylioppilaaksi ja saada siinä samalla ammatin. Tällöin opiskelijan täytyy sopeutua välillä rankkaan ja monipuoliseen opiskeluun. Yhdistelmäopintojen jälkeen on myös hyvin mahdollista lähteä jatkamaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Näiden vinkkien avulla on helppoa saada kiinni tulevista opinnoista ja päättää mitä tahtoisi tulevaisuudelta. Tiivistettynä lukio on niille, jotka pitävät tietoon painottuvasta opiskelusta. Ammattikoulussa on tärkeää tietää mitä haluaa, ja on valmis tekemään asiat käytännössä. Yhdistelmäopinnot ovat niille, jotka haluavat havitella itselleen kaksi eri tutkintoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *