Parturi-kampaaja

Parturi-kampaajan ammatti on erinomainen valinta henkilöille, jotka pitävät ihmisten parissa työskentelystä, ovat ulospäin suuntautuneita ja sosiaalisia, ja jotka haluavat käsityön ammatikseen.

kampaaja

Tehtävät

Parturi-kampaajan ammattiin kuuluu monipuoliset työtehtävät. Hiusten leikkaukset ja värjäämiset, parranajot ja ylipäänsä opastaminen oikeanlaiseen hiusten ja parran hoitoon kuuluvat olennaisena osana työhön. Lisäksi erilaiset hiustenpidennystekniikat ovat olleet osa ammattitaitoa jo pidemmän aikaa. Myös kihartamiskäsittelyt ovat arkipäivää monelle parturi-kampaajalle. Parturi-kampaajat voivat myös tehdä erilaisia pään ja niskan hierontoja. Hoidot ovat yleensä muun muassa hiuspohjan ja hiusten kunnon ylläpitoa, vaurioituneiden hiusten korjaamista ja asiakkaan rentouttamista. Lisäksi parturi-kampaajat voivat ohjata asiakkaitaan yksilöllisen tyylin löytämisessä. Moni suorittaakin värianalyysejä sekä muunlaisia palvelukokonaisuuksia, jotka suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa. Ne voivat liittyä niin työhön, juhlaan kuin vapaa-aikaankin ja tarkoitus on löytää eheä kokonaisuus, mitä asiakas voi toteuttaa jatkossa myös itsekseen.

Työpaikat

Enemmistö parturi-kampaajista on itsenäisiä yrittäjiä, ja varsinaisia työsuhteita solmitaan varsin harvoin. Osa parturi-kampaajista toimii yksinään omissa liikkeissään ja toiset taas sopimusyrittäjinä tai vuokratuoliyrittäjinä toisen parturi-kampaajan liikkeessä. Vuokratuoliyrittäjyys tarkoittaa käytännössä sitä, että yrittäjä on kyllä omana yrittäjänään, mutta hän maksaa tuolipaikasta vuokran.

Yleisesti

Pääasiassa ala on hyvin naisvaltainen. Nykyään yhä useampi mies suuntautuu alalle, sillä esimerkiksi male grooming on trendikästä. Miehet kasvattavat partojaan ja haluavat huoltaa niitä aiempia vuosikymmeniä suuremmalla tarkkuudella. Parturit ovatkin palanneet monin paikoin juurilleen: parranajot ovat yleistyneet todella merkittävästi erityisesti suuremmissa kaupungeissa.

Parturi-kampaajan työ on monin tavoin haastavaa. Asiakaspalvelu on alalla kuin alalla välillä uuvuttavaa, vaikka toki suurimmaksi osaksi antoisaa. Vaikean asiakkaan kanssa tulee jaksaa pitkiäkin aikoja kerrallaan, ja yhteisen kielen ja näkemyksen löytäminen voi olla vaikeaa myös helpompien asiakkaiden kanssa. Parturi-kampaajan tuleekin osata aidosti kuunnella asiakasta ja lisäksi selittää oma näkemyksensä selkeästi, jotta epätoivotuilta lopputuloksilta voitaisiin välttyä. Monesti asiakkaat luottavat parturi-kampaajaansa niin syvästi, että avautuvat heille elämänsä kipeistäkin asioista. Tämä voi olla kuormittavaa. Lisäksi vaarana ammatissa on tietenkin allergiat, joten oikealainen suojautuminen aineilta jo opiskeluaikana on erittäin tärkeää. Sitä tulee myös jatkaa työelämässä, sillä liian usein parturi-kampaaja joutuu jättämään rakastamansa työn juuri pitkällä aikavälillä kehittyneen allergian takia.

Ammattina parturi-kampaaja on erittäin antoisa. Parhaita puolia ammatissa ovat ehdottomasti yrittäjyys, käsityö, luovuus ja asiakkaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *